Bahan-bahan
Isi ayam-separuh tu belah lagi sekali
Bawang merah-suku dari sebiji yang besar
Bawang putih-4 ulas
Cili-2 biji(optional)
Ikan bilis-4 ekor(guna kiub pon bole)
Halia-1cm
Garam-1 sk
Cukup rasa-1 1/2 sudu kecil
Tepung jagung/tepung kanji- 2 sb
*Telur-2 biji
Cara-cara:
Basuh ayam terlebih dahulu macam biasa la..potong kecil2 isi ayam,kemudian ambik semua bahan2 yang tidak bertanda (*) masukkan dalam mesin pengisar dan blend semua sekali,letak sedikit air supaya dia mudah bergerak laa yaa...sudah tu letak tepi,ambik kuali(paling senang yang non-stik tu)panaskan,kemudian pecahkan telur and pukul kemudian tapis telur jangan ada buih(nanti menganggu kita nak goreng),kemudia sudah tapis goreng macam telur dadar tapi pastikan nipissssssss sangat yaa...kalau tebal bagus korg buat telur dadar saja.. nipis dia mcam ni..
selepas tu ambik laa itu daging ayam yang sudah dikisar tadi tu,kasi gulung dia sama telur macam ni..
sukatan ini teman-teman akan dapat 2 gulung yaa..like this
ok last step sudah ni,kukus semua selama 10-15 minit...tunggu sejuk baru potong-potong nipis-nipis...boleh makan begitu saja,or campur dengan sup atau bihun..sis buat bihun..enakkkk bangettt...gambar sesudah siap ada diatas tu....aksesori[daun bawang or daun sup]dia pandai-pandai letak ikut selera teman-teman semua..ok sudah buat nanti tagged laa sis di fb sis yaa
https://www.facebook.com/rosbaizuranie.bokun
Comments
Post a Comment